Noże sushi

Noże sushi

Noże do sushi i sashimi  powinny być ekstremalnie ostre.  profilowane do poszczególnych czynności.

Jest wiele różnych czynności, które prowadzą do przygotowania dań sushi jak cięcie warzyw, krojenie ryb, przecinanie glonów oraz bardzo trudne krojenie rolek sushi. Powierzchnia noży do sushi jest zróżnicowana w celu właściwego pokrojenia wyżej wymienionych ale noże do sashimi są wyjątkowe i tworzone specjalnie do pracy z rybami.

Większość noży do sushi jest robionych ze stali z dużą zawartością węgla co oznacza że nie są tak  odporne na rdzę ale w zamian ich krawędzie można doprowadzić do dużo większej ostrości. Jedną z cech noży do sushi jest to,  że są profilowane tylko  z jednej strony i tylko ta strona służy do krojenia. Noże wyprodukowane dla osób leworęcznych są zazwyczaj dużo bardziej kosztowne. Inną unikalną cechą noży jest ich uchwyt wykonywany z różnych rodzajów drewna. Zazwyczaj patrząc od końca noża ma on przekrój litery D po to aby użytkować go w sposób komfortowy przez długi czas.

Rodzaje noży do sushi: Yanagiba – standardowy nóż do sashimi służący do cięcia sashimi i rolek sushi, Deba – służący szczególnie do krojenia przez powierzchnie z zawartością kości, ości, płetw, Usuba – idealny do krojenia warzyw, Santoku – używany do ryb, mięsa, warzyw, pasujący do wszystkiego. Raczej w stylu zachodnim ale używany w wielu japońskich domach.

Udostępnij ten post

Komentarz (1)

  • ardisdeaguiar.bravesites.com Reply

    I think this is one of the most important information for me.

    And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web
    site style is perfect, the articles is really great :
    D. Good job, cheers

    28 maja 2017 at 04:30

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *